
Osallistu seksuaalirikoksen uhriksi joutuneiden lasten vanhemmille ja huoltajille suunnattuun Sinä Riität™
-vertaistukiryhmään
Jos lapsesi on joutunut seksuaaliväkivallan uhriksi, et ole yksin. Liity vertaistukiryhmään löytääksesi muita vanhempia ja huoltajia, jotka ymmärtävät, mitä käyt läpi. Ryhmiä järjestetään parhaillaan Suomessa ja Isossa-Britanniassa.

Mitä ovat Sinä Riität™ -vertaistukiryhmät?
Sinä Riität™ -ryhmä on turvallinen ja luottamuksellinen tukimuoto, jossa seksuaalirikoksen uhriksi joutuneiden vanhemmat ja huoltajat kokoontuvat verkkovälitteisesti jakamaan kokemuksiaan toipumisen edistämiseksi. Ryhmät kokoontuvat etänä ja koulutettujen ohjaajien ohjaamina 10 ryhmäkerran ajan. Ryhmät keskittyvät henkisen tuen ja käytännön työkalujen tarjoamiseen, jotta yksikään vanhempi ei kokisi jäävänsä toipumisen matkalla yksin.
Vanhemmat ja huoltajat ovat ensisijaisessa roolissa tukemassa lastaan rikosprosessin ja toipumisen eri vaiheissa ja ylläpitämässä koko perheen normaalia arkea mahdollisuuksiensa mukaan. Näemme vanhempien ja huoltajien roolin merkityksellisenä koko perheen toipumisessa, minkä myötä on tärkeää tarjota tukea koko perheelle vaikeassa elämäntilanteessa. Vertaistuen kautta vanhemmat ja huoltajat saavat itselleen merkityksellistä tukea ja ohjausta toivon ja toipumisen edistämiseksi.
Mitä hyötyä ryhmästä on?
-
Yhteys muihin: Tapaa muita vanhempia, jotka ymmärtävät kokemuksiasi ja tunteitasi.
-
Voimavarojesi vahvistuminen: Jaa ja vastaanota kokemuksia, neuvoja ja selviytymiskeinoja, joiden avulla pääset eteenpäin.
-
Tuen saaminen: Ota vastaan tukea ohjaajilta ja muilta ryhmäläisiltä luottamuksellisessa ja myötätuntoisessa ympäristössä.
-
Toipuminen: Löydä toivoa ja vahvista voimavarojasi haastavista ajoista selviämiseksi.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Ilmoittaudu verkkolomakkeella ja saat meiltä pian sähköpostia alkukeskustelun sopimiseksi.
Sinä Riitä™ -ryhmät ovat maksuttomia.
Ryhmiä ohjaavat Suojellaan Lapsia ry:n kokeneet asiantuntijat.
Asiantuntijamme jakavat vanhemmat ryhmiin sen mukaan, minkälaisesta rikoksesta on kyse ja mistä ryhmästä vanhempi saisi mahdollisimman paljon hyötyä ja vertaistukea omaan tilanteeseensa.
Kaikki ryhmät järjestetään etänä.
Hyödyllistä tietoa:
Seksuaalirikoksen käsittely viranomaisissa – Polku teosta tuomioon Kirjoittanut asianajaja varatuomari Liisa Pellinen, asianajotoimisto Röyti & Ruokonen oy.
Lisätukea
-
Rikosuhripäivystys 116 006 (ma–pe klo 9–20 sekä ruotsiksi ma–pe klo 12–14)
-
RIKUchat (arkisin 9-15, ma 17-19)
-
Tietoa Rikosuhripäivystyksen kaikista palveluista Rikosuhripäivystys (riku.fi)
-
MIELI ry:n kriisituki: MIELI ryn Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111
-
Kaikki MIELI ry:n kriisiauttamisen muodot löytyvät osoitteesta: mieli.fi/fi/tukea-ja-apua
Erilaiset Sinä Riität™ -ryhmät
Sinä Riität™ -vertaistukiryhmämme on räätälöity vastaamaan vanhempien ja huoltajien tarpeita heidän perheensä kohtaamien haasteiden mukaisesti. Tarjoamalla erilaisia ryhmiä varmistamme, että vanhemmat ja huoltajat saavat vertaistukea muilta ryhmäläisiltä, jotka ovat samankaltaisessa vaikeassa elämäntilanteessa.
Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi on kokenut seksuaaliväkivaltaa jonkun läheisen, kuten sukulaisen, perheenjäsenen tai perhetuttavan aiheuttamana. Tämä ryhmä tarjoaa tukea monimutkaisten tunteiden, kuten luottamuksen rikkoutumisen, vihan ja surun käsittelemiseen.
Läheisen tekemät seksuaalirikokset herättävät usein erittäin haastavia tunteita, kuten petetyksi tulemista, menetystä, itsesyytöstä ja häpeää turvallisen vanhemman ja muiden perheenjäsenten keskuudessa. Tässä ryhmässä saat ammatillisesti ohjattua tukea muilta vanhemmilta ja huoltajilta, jotka ovat kohdanneet samanlaisia raskaita kokemuksia ja tunteita.
Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia käsittelemään haastavia tunteita, kokemuksia ja muutoksia perhesuhteissa ja perhedynamiikassa vertaistuen kautta, mikä edistää toipumista ja lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta traumaattisessa kriisissä. Sinä Riität.
Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi on kokenut seksuaaliväkivaltaa jonkun vanhemmalle ulkopuolisen, esimerkiksi täysin tuntemattoman tai lapsen uuden tuttavuuden toimesta. Tämä ryhmä keskittyy vastaamaan vanhempien ja huoltajien kokemiin haasteisiin ja tukemaan selviytymistä ja toipumista perheenä.
Perheen ulkopuolisen henkilön – kuten opettajan, valmentajan, ystävän tai tuntemattoman henkilön – vahingoittaessa lasta, vanhempi kokee usein raskaita tunteita, kuten itsesyytöstä, vihaa tai turvattomuuden tunnetta. Saat ryhmässä tukea muilta vanhemmilta ja huoltajilta, jotka ovat kohdanneet samanlaisia vaikeita kokemuksia, tunteita ja ajatuksia.
Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia käsittelemään haastavia tunteita, kokemuksia ja muutoksia vertaistuen kautta, mikä edistää toipumista ja lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta traumaattisessa kriisissä. Sinä Riität.
Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi on kokenut verkkovälitteistä seksuaaliväkivaltaa, kuten grooming, seksuaalisten kuvien jakaminen tai niillä kiristäminen. Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia ymmärtämään ja käsittelemään digialustoilla tapahtuviin rikoksiin liittyviä erityishaasteita.
Lapsiin kohdistuvien verkkovälitteisten seksuaalirikosten (Online Child Sexual Exploitation and Abuse = OCSEA) vaikutukset ovat usein yhtä vakavia ja vahingollisia kuin fyysisessä ympäristössä tapahtuvien seksuaalirikosten, ja uusimmat tutkimukset korostavat räätälöidyn tuen tarjoamisen tärkeyttä verkkovälitteisen seksuaaliväkivallan uhreille ja heidän perheilleen. Tässä ryhmässä saat tukea muilta vanhemmilta ja huoltajilta, jotka ovat kohdanneet samanlaisia raskaita kokemuksia ja tunteita.
Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia käsittelemään haastavia tunteita ja kokemuksia digialustoilla tapahtuneeseen seksuaalirikokseen liittyen vertaistuen kautta, mikä edistää toipumista ja lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta traumaattisessa kriisissä. Sinä Riität.
Lue lisää lapsiin kohdistuvasta verkkovälitteisistä seksuaalirikoksista Sinä Riität™ -oppaastamme: Sinä riität: Ohjeistus vanhemmille, joiden lapsi on joutunut verkkovälitteisen seksuaaliväkivallan uhriksiRyhmä on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joiden lasten välillä on tapahtunut haitallista seksuaalista käyttäytymistä tai joiden lapsi on joutunut sisaruksen aiheuttaman seksuaaliväkivallan uhriksi. Ryhmä tarjoaa ohjausta ja tukea monimutkaisten tunteiden, kuten luottamuksen rikkoutumisen, vihan ja surun käsittelemiseen. Ryhmä tukee perheen toipumista raskaassa tilanteessa.
Sisarusten välinen haitallinen seksuaalinen käyttäytyminen ja seksuaaliväkivalta on vaiettu aihe. Noin yksi 25:stä lapsesta kokee sisarusten väliseen haitalliseen seksuaaliseen käyttäytymiseen ja/tai seksuaaliväkivaltaan liittyvän trauman. Sisarusten välisen haitallisen seksuaalisen käyttäytymisen ja seksuaaliväkivallan tunnistaminen ja siihen reagoiminen on usein erittäin haastavaa, joten on tärkeää tarjota tukea koko perheelle näissä vaikeissa hetkissä. Tässä ryhmässä saat ammatillisesti ohjattua tukea muilta vanhemmilta ja huoltajilta, jotka ovat kohdanneet samanlaisia raskaita kokemuksia ja tunteita.
Vanhemmat ja huoltajat kokevat usein vaikeita tunteita, kuten surua, vihaa ja häpeää saatuaan tietää sisarusten välisestä haitallisesta seksuaalisesta käyttäytymisestä/seksuaaliväkivallasta. Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia käsittelemään haastavia tunteita, kokemuksia ja muutoksia perhesuhteissa ja perhedynamiikassa vertaistuen kautta, mikä edistää toipumista ja lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta traumaattisessa kriisissä. Sinä Riität.
Lue lisää sisarusten välisestä haitallisesta seksuaalisesta käyttäytymisestä ja seksuaaliväkivallasta ohjeistuksistamme: Sisarustenvälinen haitallinen seksuaalinen käyttäytyminen ja seksuaaliväkivalta – esitteet (kaikki kieliversiot)Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joilla on alaikäisiä lapsia ja joiden puoliso on epäiltynä/jäänyt kiinni lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Tämä ryhmä tarjoaa myötätuntoisen tilan käsitellä luottamuksen rikkoutumiseen liittyviä tunteita, edistää oman lapsen suojelua ja rakentaa elämää uudelleen raskaiden asioiden paljastumisen jälkeen.
On erittäin raskasta saada tietää, että oma puoliso on ollut osallisena lapsen/lasten uhriksi joutumisessa, ja tämä herättää monesti vaikeita syyllisyyden, vihan tai jopa surun tunteita suhteen ja perheen menettämisestä. Tässä ryhmässä saat ammatillisesti ohjattua tukea muilta vanhemmilta, jotka ovat kohdanneet samanlaisia raskaita kokemuksia ja tunteita.
Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia käsittelemään haastavia tunteita, kokemuksia ja muutoksia perhesuhteissa ja perhedynamiikassa vertaistuen kautta, mikä edistää toipumista ja lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta traumaattisessa kriisissä. Sinä Riität.
Ryhmä on tarkoitettu isille, joiden lapset ovat kokeneet seksuaaliväkivaltaa. Suojellaan Lapsia ry:n kokemuksen mukaan isät hakeutuvat harvemmin vertaistukiryhmään ja muun tuen piiriin kuin äidit. Tässä ryhmässä on kannustava ilmapiiri, jossa isät voivat jakaa kokemuksiaan, ilmaista tunteitaan ja saada ohjausta oman lapsen tukemiseen ja perheen toipumiseen.
Oman lapsen joutuminen seksuaaliväkivallan uhriksi saa usein vanhemman tuntemaan itsensä voimattomaksi, vihaiseksi tai epävarmaksi siitä, kuinka tukea lastaan toipumisprosessissa. Tässä ryhmässä erityisesti isät saavat ammatillisesti ohjattua tukea muilta vanhemmilta ja huoltajilta, jotka ovat kohdanneet samanlaisia raskaita kokemuksia ja tunteita.
Ryhmä auttaa vanhempia ja huoltajia käsittelemään haastavia kokemuksia, tunteita ja ajatuksia erityisesti isän näkökulmasta vertaistuen kautta, mikä edistää toipumista ja lisää turvallisuuden ja vakauden tunnetta traumaattisessa kriisissä. Sinä Riität.

Palautetta vanhemmilta
"Vertaistuki on antanut minulle valtavasti voimaa - en ole yksin."
"Kokemuksien jakaminen muiden ryhmäläisten kanssa on saanut minut ymmärtämään, etten ole yksin ja että pärjään yhtä hyvin kuin muutkin, jotka joutuvat käymään läpi lapseen kohdistuneen seksuaaliväkivallan seurauksia.."
"On ollut äärimmäisen helpottavaa jutella muiden saman kokeneiden vanhempien kanssa, ja se on jotenkin auttanut myös omien vaikeiden tunteiden ja tilanteemme ymmärtämistä."
Kuuntele Sinä Riität™ -podcast
Sinä Riität™ -podcastissa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen ja psykologi Nina Lyytinen keskustelevat aiheesta seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneen lapsen vanhemman kanssa. Podcast korostaa vanhempien tarvetta tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, juuri niillä voimavaroilla ja tunteilla, joita he kokevat rikosprosessin eri vaiheissa.
Kuuntele podcastimme Jeremy Indikan kanssa
Nina Vaaranen-Valkonen ja Katariina Leivo, Sinä Riität™ -ohjaajat Suomessa, vierailivat Jeremy Indikan podcastissa keskustelemassa vertaistukiryhmien tärkeästä roolista seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneiden lasten vanhempien ja huoltajien elämässä.
Podcast-jaksossa käsitellään tärkeitä aiheita, kuten uhriksi joutuneen lapsen tukemista sekä vanhempien läpikäymiä vaikeita tunteita oikeus- ja toipumisprosesseissa, esimerkiksi heidän lukiessaan poliisin laatimia asiakirjoja tai kamppaillessaan avuttomuuden tunteiden kanssa, kun lapsi oireilee vakavasti.
(Podcast on tällä hetkellä saatavilla vain englanniksi)

Kirjoitushuone
Kirjoittamisella on todettu olevan positiivinen vaikutus mielen hyvinvointiin erityisesti traumaattisten kokemusten jälkeen, sillä sen avulla voi jäsentää tapahtumia, jotta niitä voi käsitellä konkreettisemmin. Kirjoitushuone on tarkoitettu auttamaan Sinua ajatusten ja tunteiden jäsentämisessä ja siten tukemaan toipumistasi ja/tai lapsesi toipumista.
Pysähtymisharjoitus
Usein raskaiden ja vaikeiden asioiden ajatteleminen ja niistä kirjoittaminen voi herättää voimakkaita tunteita ja ajatuksia, mitä on hankala pysäyttää. Tämä voi tuntua kehossasi erilaisina raskaina tuntemuksina ja tunteita. Käytä seuraavia harjoitteita palauttamaan itsesi tähän hetkeen.
1.
Käy läpi kaikki aistisi vuoron perään keskittyen asioihin, joita voit nähdä, kuulla, tuntea, maistaa ja haistaa ympäristössäsi.
2.
Aktivoi kehosi vaikka pienillä liikkeillä, esimerkiksi voimistele, tiskaa tai kävele, ja keskity mielessäsi kertomaan itsellesi mitä olet tekemässä, samalla keskittyen itse toimintaan aisteillasi (“Otan lautasen käteeni, tunnen lämpimän veden kädelläni...”)
3.
Kuuntele musiikkia ja keskity kuuntelemaan yhtä instrumenttia musiikista, esimerkiksi rumpuja tai pianoa.

Tämä sivusto on kehitetty Euroopan Unionin rahoituksella.