top of page
Mother and child

Sinä Riität

Vertaistuellinen toiminta vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi/nuori on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi.

Suojellaan Lapsia ry järjestää Sinä Riität™ -vertaistukiryhmiä vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi.

Sinä Riität™ -vertaistuellisen toiminnan tavoitteena on vahvistaa vanhempien ja huoltajien jaksamista ja pystyvyyttä lapsen tukemiseen pitkän rikosprosessin ja/tai toipumisen ajan. Vanhemmille tuotettavat materiaalit ja Sinä Riität™ -ryhmätoiminta mahdollistaa vanhemmille omien kokemusten, ajatusten ja tunteiden läpikäymisen. Ryhmään osallistuminen tarjoaa vertaistukea turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. 

Seuraavat Sinä Riität™ -vertaistukiryhmät alkavat taas syksyllä 2024. Ryhmiin on nyt mahdollista hakea.

Huomaathan, että ryhmät ovat tällä hetkellä vain suomeksi.

Tuoreimmat uutiset Sinä Riität™ -vertaistukiryhmistä

1
2

“Ryhmä on suurella ammattitaidolla ohjattu ja johdettu. On turvallista olla. Saa olla oma itsensä. Juuri niillä voimilla, joita tänään on. On tilaa oivaltaa. Saa myös arvokkaita käytännön ohjeita raskaassa prosessissa.”

Vanhempi

Vertaistukiryhmä

Ryhmän keskeisenä tavoitteena on vanhempien ja huoltajien selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen, vahvistaminen sekä uusien näkökulmien löytäminen toipumisen matkalla. Ryhmää ohjaavat kokeneet ammattilaiset, joilta vanhemmat ja huoltajat saavat tarvittaessa myös lisätietoa ja ohjeistusta tilanteeseensa. 

Huoltajien jaksaminen on ensisijaista lapsen ja koko perheen toipumisessa. Lapsen vanhemmat ja huoltajat ovat avainasemassa ja ensisijaisia tukemaan lasta rikosprosessin eri vaiheissa ja mahdollisimman normaalin arjen turvaamisessa. Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntijoiden ohjaamien Sinä Riität™ -vertaistukiryhmien avulla moni vanhempi on saanut tukea vaikeisiin tilanteisiin sekä tietoa ja voimaa selviytymiseen. 

Sinä Riität™ -ryhmiin haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella. Ryhmä on valtakunnallinen ja siihen voi osallistua miltä tahansa paikkakunnalta. Kokoontumiset toteutetaan videovälitteisesti etäyhteydellä. Ryhmä on osallistujilleen maksuton.

Hyödyllistä tietoa:

Seksuaalirikoksen käsittely viranomaisissa – Polku teosta tuomioon »

Kirjoittanut asianajaja varatuomari Liisa Pellinen, asianajotoimisto Röyti & Ruokonen oy

Lisätukea

  • Rikosuhripäivystys 116 006 (ma–pe klo 9–20 sekä ruotsiksi ma–pe klo 12–14)

  • RIKUchat (arkisin 9-15, ma 17-19)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tietoa Rikosuhripäivystyksen kaikista palveluista Rikosuhripäivystys (riku.fi)

  • MIELI ry:n kriisituki: MIELI ryn Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Kaikki MIELI ry:n kriisiauttamisen muodot löytyvät osoitteesta: mieli.fi/fi/tukea-ja-apua

​Suojellaan Lapsia ry:llä ei ole pysyvää rahoitusta Sinä Riität™ -vertaistukiryhmien järjestämiseen. Tällä hetkellä meitä tukevat Lotta Svärd Säätiö ja Euroopan komissio.

 

Jos haluat tukea työtämme, pyydämme sinua lahjoittamaan.

”Lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta on väkivaltaa koko perhettä kohtaan. Jokaisella vanhemmalla on oikeus tulla kuuluksi ja saada tukea. Keväällä 2021 alkaneen Sinä Riität™ -ryhmän vanhempien antaman palautteen perusteella en voi liiaksi korostaa vertaistuen voimauttavaa merkitystä.”

Nina Vaaranen-Valkonen

Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti

Tuoreimmat julkaisut Sinä Riität™ -vertaistukiryhmistä

Writing

Selvitys lapsuuden seksuaaliväkivallasta

Oletko kokenut lapsena seksuaaliväkivaltaa? Haluamme kuulla sinulta. Selvityksemme ensisijaisena tavoitteena on nostaa esiin lapsuudessaan seksuaaliväkivallan kohteeksi joutuneiden ääntä ja viisautta. Osallistumalla selvitykseen autat myös suojelemaan lapsia & edistämään uhrien oikeuksia. Osallistuminen on täysin anonyymiä.

Pysähtymisharjoitus

Usein raskaiden ja vaikeiden asioiden ajatteleminen ja niistä kirjoittaminen voi nostaa voimakkaita tunteita ja ajatuksia, mitä on hankala pysäyttää. Tämä voi tuntua kehossasi erilaisina raskaina tuntemuksina ja tunteita. Käytä seuraavia harjoitteita palauttamaan itsesi tähän hetkeen.

Aisteja aktivoivia harjoitteita:

  1. Käy läpi kaikki aistisi vuoron perään keskittyen asioihin, joita voit nähdä, kuulla, tuntea, maistaa ja haistaa ympäristössäsi. 

  2. Aktivoi kehosi vaikka pienillä liikkeillä esim. voimistele, tiskaa tai kävele ja keskity mielessäsi kertomaan itsellesi mitä olet tekemässä samalla keskittyen itse toimintaan huomioiden se myös aisteillasi esim. “Otan lautasen käteeni, tunnen lämpimän veden kädelläni...”

  3. Kuuntele musiikkia ja keskity kuuntelemaan yhtä instrumenttia musiikista esim. rummut tai piano. 

Sinä Riität -podcast

Sinä Riität -podcastissa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen ja psykologi Nina Lyytinen keskustelevat aiheesta yhdessä vanhemman kanssa, jonka lapsi on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi. Podcast nostaa esiin vanhempien tarpeen tulla kohdatuiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi juuri niillä voimavaroilla ja tunteilla, joita he rikosprosessin eri vaiheissa kokevat.

Huomaathan, että podcastit ovat vain suomeksi.

Mother and child
bottom of page