top of page
Joku ahdistelee, pelottelee, painostaa tai kiristää kaveria. Mitä tehdä?
Termit selitettyinä (pdf)
Miten neuvoa kaveria, jonka nude on toisella nuorella ja sen mahdollinen leviäminen huolettaa?
Kaverin nude on levinnyt. Mitä tehdä?
Miksi on tärkeä kertoa aikuiselle?
Miten kertoa aikuiselle?
Viestipohja
Mistä hakea apua, kun kaveri ei halua kertoa aikuiselle?
Millä teoilla voi syyllistyä rikokseen netissä?
Lapsen/nuoren oikeudet
Sillä ON VÄLIÄ
Vinkkaa aikuisille

Kannusta kaveria kertomaan!

 

Seksuaaliväkivalta ei koskaan ole uhrin syytä. Syyllisyys ja häpeä kuuluvat aina seksuaaliväkivallan tekijälle!

Se, ettei asiasta kerrota aikuisille auttavat ainoastaan seksuaaliväkivallan tekijää.

TÄRKEÄ TIETÄÄ:

Esimerkiksi toisen alaikäisen nuden, eli alastonkuvan, levittämisellä voi syyllistyä rikokseen. Uhri häpeää usein tapahtunutta, mutta häpeä ja syyllisyys kuuluvat vain seksuaaliväkivallan tekijälle, esimerkiksi sille joka levittää toisen nudea.

MUISTA:

Vaikka seksuaaliväkivallasta kertominen voi tuntua vaikealta, niin sen salassa pitäminen aikuisilta usein pahentaa tilannetta.

Jos epäilet kaverisi, tai kenenkään muun, olevan välittömässä vaarassa joutua seksuaaliväkivallan uhriksi, soita poliisin hätänumeroon 112

Tiesitkö?

  • Seksuaaliväkivalta on vallan ja kontrollin väärinkäyttöä.

  • Mitä tahansa sukupuolta edustava voi joutua seksuaaliväkivallan uhriksi.

  • Seksuaaliväkivallan tekijä ei useinkaan ole epämiellyttävä vanhempi henkilö, vaan voi olla joku tuttu tai mukavan oloinen henkilö. Tekijä voi olla myös nuori, hyvännäköinen ja kiva. 

  • Seksuaaliväkivaltaa tapahtuu myös seurustelusuhteessa.  

  • Seksuaaliväkivallan uhri kokee usein häpeää ja syyllisyyttä eikä sen vuoksi kerro tapahtumista kenellekään. Asian salailu ei auta uhria. Se auttaa seksuaaliväkivallan tekijää piilottelemaan tekojaan.

  • Seksuaaliväkivalta ei koskaan ole uhrin syytä. Ei silloinkaan kun lapsi tai nuori on esimerkiksi itse lähettänyt nudeja itsestään. Syy ja vastuu on aina seksuaaliväkivallan tekijällä, esimerkiksi kuvaa eteenpäin levittäneellä henkilöllä.

Juliste

Juliste

Juliste

Ladattavat viestintämateriaalit

Ladattavat materiaalit

“Mun kaveri kerto mulle ja kannustin sitä kertoo aikuiselle. Vaikka on tärkee turvautua kavereihin, niin ei kukaan voi tollasta taakkaa kantaa eikä toimia kaverin terapeuttina.”

Nuori, jolle kaveri on kertonut seksuaaliväkivallasta

MyFriendToo.jpg

#MyFriendToo

Tietoa mitä tehdä jos kaverisi joutuu häirinnän, houkuttelun tai seksuaaliväkivallan kohteeksi

Hienoa, että olet tullut sivullemme!

Se osoittaa, että välität kaveristasi ja haluat olla hänen tukenaan! Huoli kaverista ja ahdistavien salaisuuksien kantaminen voi olla todella raskasta. Olemme keränneet tälle sivulle sinulle tietoa ja vinkkejä siihen, miten auttaa ja tukea kaveria, joka on joutunut seksuaalisen häirinnän, houkuttelun tai seksuaaliväkivallan kohteeksi (puhumme näistä MyFriendToo- sivulla käyttäen seksuaaliväkivalta -sanaa). Tieto auttaa toimimaan.

Ungdomslokal.fi on Discordissa sijaitseva suomenruotsalaisille nuorille tarkoitettu verkkonuortentila 13–20-vuotiaille nuorille.

Ungdomslokal.fi:ssä nuori voi pelata, jutella tai vain viettää aikaa nuorisotyötekijöiden ja muiden nuorten kanssa. Voit tulla mukaan nettisivuilta www.ungdomslokal.fi löytyvän linkin kautta (Huom! Palvelu on saatavilla vain ruotsinkielellä).

Ammattikasvattajille

Digiturvataitoja edistävä #MyFriendToo -oppitunti

#MyFriendToo- oppitunti on Suojellaan Lapsia ry:n kehittämä valmis oppituntipaketti, joka on suunnattu noin 12-15-vuotiaille lapsille/nuorille.

bottom of page