OHJEISTUS
Ole läsnä lapsen digiarjessa. Kysy päivittäin digiarjen kuulumiset. Keskustelu kannattaa aina aloittaa netin mukavista asioista. Aikarajoja ja ”ruutuaikaa” tärkeämpää on tietää mitä lapsi tekee, missä ja kenen kanssa. Pyydä lasta esittelemään ja kertomaan mitä sivustoja ja sovelluksista hän mieluiten käyttää.
Noudata erityisasiantuntijoiden asettamia sovellusten ja pelien ikärajoja.
Tarkista lapsen julkiset profiilit: varmista, ettei lapsi käytä julkisesti omaa kuvaa profiilikuvana, eikä jaa henkilökohtaisia tietoja kuten osoitetta/puhelinnumeroa/sijaintia/koulua tai tarkkoja kiinnostuksen kohteitaan tai kuvia lemmikeistään.
Ota Puhelinparkki käyttöön. Puhelinparkin onnistunut käyttö mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä. Käyttö tukee lapsen rauhoittumista iltaisin ja turvaa lapsen unta. Varhain sovitut yhteiset säännöt puhelinparkin käytöstä suojelevat lasta digiliikenteessä ja vähentävät konflikteja tulevaisuudessa.
Lasta on tärkeä ohjeistaa, että netissä voi kivojen asioiden lisäksi tulla vastaan myös outoja ja pelottaviakin asioita. Opeta lasta ottamaan kuvakaappauksia mukavista ja kivoista asioista. Ohjeista lasta ottamaan aina hämmentävistä tilanteista kuvakaappaus ja näyttämään se turvalliselle aikuiselle.
Pyydä lapselta lupa ennen kuin otat tai jaat hänestä kuvia – lapsi oppii esimerkin kautta. Kunnioita lapsen yksityisyyttä – kuvia on vaikea poistaa netistä jälkeenpäin.
Kaikki tekevät virheitä myös digiympäristössä. Suhtaudu näihin tilanteisiin empaattisesti ja käännä ne oppimishetkiksi.