top of page
  • Protect Children

Cybersäkerhetsmånaden - Låt oss stärka barns digitala säkerhetskunskaper tillsammans

Uppdaterat: 26 mars

BLOGGINLÄGG/RESURSER


Oktober är den europeiska cybersäkerhetsmånaden. Den årliga kampanjen strävar till att öka medvetenheten om cyber- och onlinesäkerhet. För att hedra kampanjen vill Skydda Barn rf understryka varje barns rätt till information, lärande och säkerhet, även i digitala miljöer.


Barn bör lära sig digitala säkerhetskunskaper så tidigt som möjligt, redan innan de börjar självständigt öra sig i digitaltrafiken. Vår Tryggt i Digitaltrafiken kampanj och material riktar sig till barn, familjer och lärare för att hjälpa barn att hålla sig säkra online.


På den här sidan hittar du några av våra nyttiga material och resurser.


 

Tryggt i Digitaltrafiken filmsnuttar

Skydda Barn:s Tryggt i Digitaltrafiken filmsnuttar lär barn viktiga digitala säkerhetskunskaper på ett lätt och tydligt sätt. De passar utmärkt att se tillsammans med barnet, som en bas för att påbörja diskussioner om digitalvardagen och digitala säkerhetskunskaper.


 


Stop, Slow & Go Trafikljusmodellen


Trafikljusmodellen som Stop, Slow & Go läromedlen baserar sig på, hjälper barn förstå att olika situationer och innehåll i digitala omgivningar kräver olika responser. Affischen är tillgänglig i två olika versioner, en för yngre barn och en för ungdomar. 

Vi pratar om digitala säkerhetskunskaper - Guide


Digitala enheter, appar och spel förändras ständigt. Viktigare än riktlinjer för en specifik app är föräldrars närvaro, stöd och att öva digitala säkerhetskunskaper tillsammans med barnet. Denna guide erbjuder tips för hur ni kan påbörja diskussioner om digitala säkerhetskunskaper tillsammans med barn. 

Mobilparkeringsplats


Ständigt växande forskning tyder på att det är viktigt att uppmuntra barn att begränsa hur mycket tid de spenderar med digitala enheter. Mobilparkeringen skyddar barn i digitaltrafiken och ger dem regelbundna pauser från att använda sina digitala enheter.
 

Vi övar att ta skärmbilder tillsammans – Guide


Med en skärmbild är det betydligt lättare för barnet att berätta om både trevliga och obehagliga situationer som de har stött på i digitala omgivningar. Denna guide stöder er i att öva att ta skärmbilder tillsammans och att utveckla barns digitala säkerhetskunskaper.
 

Minneslista för att spela tryggt online


Att leka och spela är en naturlig del av barndomen. Att spela, såsom många andra sysslor i digitalvardagen, kan ge barn mycket glädje och nytta. Denna korta guide innehåller 6 tips som hjälper att skydda barn från de mera negativa sidorna av spelomgivningar.

 

Minneslista för vårdnadshavare


Denna korta guide innehåller 6 tips som hjälper att skydda barn online och stärka barns digitala säkerhetskunskaper. Guiden är tillgänglig i två olika versioner, en för föräldrar av yngre barn och en för föräldrar av ungdomar.

 

Andra nyttiga resurser:


Alla våra resurser och material är samlade i vår materialbank!

Comments


bottom of page