top of page
  • Protect Children

Tryggt i #Digitaltrafiken – Minneslista för vårdnadshavare

Uppdaterat: 13 sep. 2022

GUIDE

  1. Var närvarande i barnets digitala vardag. Fråga dagligen vad barnet har gjort i digitaltrafiken. Det lönar sig att alltid först prata om nätets trevliga saker. Det är viktigare att vara medvetande om vad barnet gör, var och med vem, än att endast begränsa skärmtiden. Be barnet berätta om vilka applikationer och nätsidor hen tycker om.

  2. Följ åldersgränserna som ställts av experter för spel och applikationer.

  3. Kontrollera barnets offentliga profiler: försäkra dig om att barnet inte offentligt använder sin egen bild som profilbild, och att barnet inte delar personlig information t.ex. adress/telefonnummer/skola eller specifik information om sina hobbyn eller bilder på sina husdjur.

  4. Använd mobilparkeringen. Mobilparkeringen gör det möjligt att hålla regelbundna pauser från digitala enheterna, och hjälper försäkra barnets sömnkvalitet. Då man tidigt kommer överens om gemensamma regler för när digitala enheterna inte ska användas kan man skydda barnet i digitaltrafiken och bättre undvika möjliga bråk och konflikter i framtiden.

  5. Det är viktigt att förklara för barnet att förutom trevliga saker inom digitaltrafiken kan man också råka ut för taskiga och till och med skrämmande saker och situationer. Öva tillsammans hur man tar skärmbilder, först av trevliga och roliga saker. Förklara sedan för barnet att man i skrämmande eller förvirrande situationer alltid ska ta en skärmbild och visa den till trygga vuxna.

  6. Be om lov av barnet innan du tar eller delar bilder – var ett gott exempel. Respektera barnets integritet – bilder är svåra att ta ner från nätet senare.


Alla gör misstag, också i digitaltrafiken. Möt dessa situationer med empati och använd dem som en chans för att lära sig något nytt.


Commentaires


bottom of page