top of page

Problemet

Sexuellt våld mot barn förekommer runtom världen. Barn är i risk att utsättas dagligen, även inom digitala miljöer.

 

Alla barn har rätt att bli skyddade från alla former av våld. Hos Skydda Barn rf gör vi allt som står i vår makt för att inget barn skulle utsättas för sexuella trakasserier, grooming eller någon form av sexuellt våld.

Sexuellt våld mot barn är en av de mest skadliga och traumatiska barndomsupplevelserna och det utgör ett märkvärdig globalt problem för mänskliga rättigheter och folkhälsa.

Visste du?

20%

av barn i Europa är offer för någon form av sexuellt våld (Europarådet)

33%

av utsatta barn berätta aldrig för någon om sina erfarenheter (Europarådet)

29M

(miljoner) globala rapporter om misstänkta sexuella övergrepp mot barn på nätet år 2021 (NCMEC:s CyberTipline)

Vad är sexuella övergrepp mot barn på nätet?

Den snabba teknologiska utvecklingen under de senaste decennierna har lett till att sexuella övergrepp mot barn har utvecklats till nya former där de i allt större grad sker på nätet. Barn kan bli offer utan att ha fysisk kontakt med gärningspersonen, och hundratals barn kan bli offer till en gärningsperson.

Sexuella övergrepp på nätet kan vara lika skadliga som sexuella övergrepp som sker fysiskt i samma miljö.  

 

Sexuella övergrepp mot barn på nätet kan till exempel innebära att gärningspersonen använder nätet för att locka, lura, manipulera, tvinga, skrämma, utpressa, hota eller på annat sätt få ett barn att begå sexuellt våld mot sig själv eller ett annat barn. Gärningspersonen kan spela in handlingarna i realtid eller manipulera och pressa barnet att skicka bilder och/eller videomaterial av sig själva. Gärninspersonerna delar ofta övergreppsmaterialet (CSAM) som de har spelat in eller på annat sätt erhållit.  

 

Dessa brott kan ta plats var som helst där barn tillbringar tid på nätet – och barn utsätts för risker runtom världen, varje dag.


Läs vår senaste rapport om sexuella övergrepp mot barn på nätet i Finland (på engelska):

pexels-august-de-richelieu-4260475.jpg

"Sexuella övergrepp mot barn som begås på nätet kan vara lika skadliga som sexuella övergrepp som sker offline."

"År 2021 gjordes det globalt 29,3 miljoner rapporter om misstänkt övergreppsmaterial."

Vad är övergreppsmaterial (CSAM)?

Övergreppsmaterial, eller CSAM, (ofta vilseledande kallat för "barnpornografi") innebär bilder, videor, livestreaming och allt annat material som bevisar sexuellt våld mot barn.

 

Sexualbrott mot barn av vilka det finns inspelade bilder eller videor är speciellt traumatiska för barnet. För offer av CSAM kan medvetenheten om att det finns en video eller bild som bevisar deras sexuella övergrepp, tillsammans med rädslan av dess möjliga spridning och eviga cirkulation online, ha en livslång skadlig inverkan. Varje gång materialet delas på nätet, blir barnet på nytt utsatt, och deras rättigheter och välmående kränks ytterligare (C3P Survivors Survey, 2017).

 

Med teknologiska utveckling har mängden övergreppsmaterial växt exponentiellt och explosivt runtom världen. År 2021 gjordes det globalt 29,3 miljoner rapporter om misstänkt övergreppsmaterial (NCMEC:s CyberTipline).

 

I EU gjordes det 23 000 rapporter om misstänkt övergreppsmaterial år 2010, och 725 000 år 2019. År 2019 innehöll rapporterna ca. 3 miljoner enstaka bilder och videor som bevisar övergrepp mot barn (NCMEC:s CyberTipline).

Övergreppsmaterial är en kontinuerlig form av skada som saktar ner återhämtningen för barnoffret, deras familj och deras anhöriga. Det är därför avgörande att använda de mest effektiva metoderna för att ta ner det befintliga övergreppsmaterialet från nätet. Skydda Barn rf bidrar till att avlägsna CSAM som en del av det internationella Project Arachnid nätverket.

 

Förebyggande åtgärder är nyckeln till effektivt barnskydd. Vi hos Skydda Barn rf tror att för att effektivt kunna skydda barn från sexuella övergrepp är det avgörande att ta itu med problemet från alla perspektiv.

bottom of page