top of page
  • Protect Children

Minneslista för att spela tryggt online

Uppdaterat: 13 sep. 2022

GUIDE


Att leka och spela är en naturlig del av barndomen. Att spela, såsom många andra sysslor i digitalvardagen, kan ge barn mycket glädje och nytta. Bekanta dig med våra tips som hjälper att skydda barn från de mera negativa sidorna av spelomgivningar.


1. Spela tillsammans


Var nävarande i barnets spelvardag och be barnet att presentera sina favoritspel. Genom att spela tilsammans är det också möjligt att observera andra spelares beteende eller konversationernas innehåll. Det lönar sig alltid att börja diskussionen om spelens trevliga sidor eftersom det också är lättare för barn att berätta om möjliga tråkiga erfarenheter då man har skapat en bas för öppen och vardalig diskussion.

2. Kontrollera barnets offentliga profiler


Se till att barnets spelprofil inte omedelbart avslöjar att det faktist är ett barn bakom profilen eller någon annan privat information (t.ex. helt namn, födelsedatum, egen eller även ett husdjurs bild). Även om det i onlinespel ofta kan kännas som att man chattar med en vän i samma ålder, kan ingen i verkligheten veta vem som står bakom profilen.


3. Följ åldersgränserna som fastställts av experter


Åldersgränserna fastställs av experter och sätts för att skydda barn från innehåll som är skadligt för deras åldersnivå. Att följa åldersgränser kan säkerställa att barnet har möjlighet att säkert njuta av fördelarna och glädjen med spel, utan att stöta på olämpligt och skadligt innehåll eller situationer där de ännu inte har färdigheter att agera säkert.


4. Prata om schysst beteende i spel

Vägled och uppmuntra ditt barn att berätta om olämpligt beteende som de stöter på för säkra vuxna och rapportera det till spelunderhållet. Spelsituationer kan väcka starka känslor och det är viktigt att påminna om att alla spelare ska behandlas med respekt även i digitaltrafiken.


5. Kom överens om gemensamma regler för speltider

Viktigare än exakta speltider är att den vuxne är medveten om barnets handlingar och kontakter i spelomgivningarna. Mobilparkeringen gör det lättare att begränsa speltiden och möjliggör regelbundna pauser från att spela. (Tips! du kan också parkera dina spelkontrollrar i mobilparkeringsplatsen)


6. Var medveten om barnets spelkamrater

Onlinespel är ofta så kallade flerspelarmiljöer, där det är svårt att undvika kontakt med fullständiga främlingar i spelet. Uppmuntra barnet att berätta om diskussionerna i spelet och kom överens om grundregeln att de aldrig ska byta till privata diskussionsplattformar.

Comments


bottom of page