top of page
  • Protect Children

Uudet lastenkirjat vahvistavat tunne- ja turvataitokasvatatusta ja edistävät väkivallasta kertomista

Päivitetty: 15. heinäk. 2022

TIEDOTE


Finnairin ja Suojellaan Lapsia ry:n koronapandemian myötä alkanut yhteistyö lasten suojelemiseksi jatkuu. Suojellaan Lapsia ry on tuottanut Kanadan Lastensuojelukeskuksen (Canadian Center for Child Protection) kirjoista suomenkieliset Kaisa-Kilpikonna ja Kalle-Karhu lastenkirjat vahvistamaan lasten tunne- ja turvataitokasvatusta sekä edistämään väkivallasta kertomista. Kirjat on suunnattu varhaiskasvatukseen ja ne voi ladata maksuttomasti Suojellaan Lapsia ry:n aineistopankista .


Sisäministeri Ohisalo toimii Suojellaan Lapsia ry:n Turvallisesti digiliikenteessä projektin suojelijana ja tukee vahvasti lasten turvataitokasvatusta.

On tärkeää, että pystymme monenlaisin keinoin varmistamaan, että lapsilla on edellytykset kertoa ja sanoittaa turvattomuuden tunnetta ja aivan erityisesti seksuaalirikoksia tai väkivaltaa. Lapset ansaitsevat sekä tietoa, tapoja että turvallisia ympäristöjä vaikeidenkin asioiden käsittelyyn, oli kyse sitten fyysisestä tai digitaalisesta ympäristöstä.” toteaa Sisäministeri Maria Ohisalo.

Yleisesti tiedetään, että esimerkiksi seksuaalirikoksen kohteeksi joutunut pieni lapsi harvoin ymmärtää tapahtunutta ja pitää usein hämmentävän ja pelottavan kokemuksen salaisuutena. Kaisa-Kilpikonnan ja Kalle-Karhun salaisuuskirjojen avulla lapsi oppii erottamaan ”jaettavat” ja ”pidettävät” salaisuudet ja kertomaan esimerkiksi väkivallan kokemuksistaan.


Pienen lapsen käyttäytyminen ja toiminta pohjautuvat vahvasti siihen, miten me aikuiset opetamme lasta toimimaan eri tilanteissa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että lapset ymmärtävät kertoa aikuiselle hämmentävistä, ikävistä ja satuttavista kokemuksistaan. Lapsella on oikeus saada tietoa ikätasoa kunnioittavalla ja konkreettisella tavalla” toteaa Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntija Katariina Leivo.


Koronaepidemian myötä moni Finnairin työntekijä lomautettiin ja koska työntekijät ovat erittäin monialaisesti koulutettuja niin osa Finnairilaisista halusi tarjota omaa osaamistaan ja panostaan lasten suojelemiseksi. Näin syntyi idea yhteistyöstä ja Finnairin vapaaehtoiset työntekijät osallistuivat kirjojen raakakäännöksiin, jonka jälkeen Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntijat yhdessä Suomen johtavien lasten ja nuorten kognitiivisten psykoterapeuttien kanssa viimeistelivät kirjat.


Anni Väyrynen, Finnair Service Motivator, lentoemäntä
Finnairilaisilla on monipuolista osaamista ja vahva halu tehdä hyvää. Oli ilo osallistua hankkeeseen, joka tarjosi mahdollisuuden tehdä jotain konkreettista lapsen oikeuksien ja turvallisuuden edistämiseksi ”, kertoo Finnairin Service Motivator – lentoemäntä, Anni Väyrynen.

Jokaisen aikuisen vastuulla ja velvollisuutena on edistää lapsen oikeuksien ja edun toteutumista. “Kiitämme Finnairin vapaaehtoisia tärkeästä avusta lasten suojelemiseksi. Heidän apunsa on loistava esimerkki ihmisten halusta tehdä hyvää koronapandemian aikana” toteaa Suojellaan Lapsia toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

Lisätiedot:

Suojellaan Lapsia ry, toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti, nina.vaaranen-valkonen(at)suojellaanlapsia.fi

bottom of page