top of page

Poliisi huolestunut kansainvälisestä, äärimmäisen väkivaltaisesta "The Com" -verkostosta – uhreina etenkin lapset ja nuoret

LEHDISTÖTIEDOTE


Helsinki, 7 Toukokuu - Poliisissa seurataan tiiviisti verkossa ja reaalimaailmassa esiintyvää kansainvälistä, äärimmäisen väkivaltaista "The Com" -verkostoa, jonka toiminnan rantautumisesta myös Suomeen on viitteitä. Verkoston uhreina ovat erityisesti lapset, nuoret ja haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt. Poliisi toivoo lasten ja nuorten läheisiltä tarkkaavaisuutta asian suhteen.



Poliisi varoittaa kansainvälisestä "The Com" -verkostosta, jossa lapsia ja nuoria houkutellaan, manipuloidaan, kiristetään ja pakotetaan käyttämään äärimmäistä väkivaltaa itseään ja muita kohtaan. Toimintaan kuuluvat myös erilaiset vahingonteot, tuhopoltot sekä graffitit. Viranomaiset ovat maailmanlaajuisesti varoittaneet verkostoista, jotka pyrkivät saamaan uhrikseen usein haavoittuvassa asemassa tai mielentilassa olevia nuoria.


Kansainvälisellä tasolla "The Com" -verkoston toiminnassa on havaittu piirteitä jopa väkivaltaisesta ekstremismistä ja terrorismista, sillä lasten ja nuorten vahingoittamiseen liittyvällä toiminnalla on joissain yhteyksissä pyritty kiihdyttämään yhteiskuntien romahduttamista. Verkoston piirissä toimivaan "764"-organisaatioon on liitetty myös väkivaltaisen satanismin piirteitä.


Houkuttelu verkoston toimintaan mukaan tapahtuu lasten ja nuorten käyttämillä sosiaalisen median kanavilla sekä pelialustoilla. Tyypillisesti uhrin kanssa aloitetaan keskustelu, jonka aikana lapseen tai nuoreen luodaan luottamuksellista, jopa romanttissävytteistä suhdetta. Tämän jälkeen hänet houkutellaan kertomaan yksityisiä tietoja itsestään, joiden avulla tekijät manipuloivat uhria lähettämään väkivaltaista, itsetuhoista tai seksuaalissävytteistä materiaalia.


– Tämän jälkeen nuorta aletaan kiristää luovutetuilla tiedoilla ja hänet pakotetaan satuttamaan itseään, läheisiään, kotieläimiä tai jopa täysin sivullisia ihmisiä ja kuvaamaan väkivallan teot. Väkivaltamateriaalia kierrätetään ryhmissä ja niillä kiristetään ja pakotetaan nuoria tekemään yhä raaempaa väkivaltaa ja vakavampia rikoksia. Toiminta on manipulatiivista ja äärimmäisen julmaa, kuvaa rikoskomisario Jyri Hiltunen Keskusrikospoliisista.


Verkostot toimivat maailmanlaajuisesti. Suomessa poliisi on seurannut tilannetta tiiviisti ja on havainnut viitteitä myös suomalaisten lasten ja nuorten joutumisesta näiden verkostojen uhreiksi.


Aikuinen, ole valppaana

Poliisi kehottaa lasten ja nuorten vanhempia, läheisiä sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia tarkkaavaisuuteen ilmiön suhteen. Suojellaan Lapsia -järjestö on listannut yhteistyössä Kanadan poliisin kanssa nettisivuilleen useita erilaisia merkkejä, joihin vanhempien on tärkeä kiinnittää huomiota.


Keskeisimpiä niistä ovat äkilliset muutokset lapsen tai nuoren käytöksessä, viiltely ja salattujen viestintävälineiden käyttöönotto. Lisäksi erilaisten nimien ja numeroiden kirjoittelu, usein verellä, esimerkiksi vihkoihin ja seiniin on tyypillistä ja viiltelyhaavat voivat olla erikoisen muotoisia. Äkillinen kiinnostus ääriajatteluun, salaliittoteorioihin, kouluampumisiin, sarjamurhaajiin tai okkultismiin voi olla hälytysmerkki. Listaus kokonaisuudessaan löytyy täältä: Väkivaltaiset verkkoyhteisöt kohdistavat väkivaltaa haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin.Linkki toiselle sivustolle.


Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen korostaa, että älypuhelimet eivät ole vain teknisiä laitteita, vaan ne avaavat lapselle portin monimutkaiseen ja usein haastavaan sosiaaliseen ympäristöön.


– Digiympäristössä lapsi kohtaa häntä huomattavasti vanhempia nuoria ja aikuisia, joilla on valta-asema lapseen. Väkivaltailmiön järkyttävyydestä huolimatta, on tärkeää muistaa, että tukea ja apua on saatavilla – niin uhriksi joutuneille lapsille kuin heidän vanhemmilleen, Vaaranen-Valkonen sanoo. Vanhempien ja muiden aikuisten on hyvä keskustella nuoren kanssa riskeistä, joita liittyy keskusteluihin tuntemattomien kanssa pelialustoilla ja sosiaalisessa mediassa. Erityisesti on syytä painottaa sitä, miten haitallisiin tilanteisiin omien tietojen tai väkivalta- tai seksuaalimateriaalin jakaminen voi johtaa.


– Tärkeintä on, että lasten elämässä olevat aikuiset ovat selvillä siitä, mitä lapsille kuuluu, mitä he tekevät ja kenen kanssa he viettävät aikaansa sosiaalisessa mediassa ja pelialustoilla. Mikäli lapsi tai nuori on joutunut tekemisiin "The Com" -verkostoon kuuluvien henkilöiden kanssa, he tarvitsevat aina aikuisen apua päästäkseen irti verkostoista ja saadakseen apua näkemänsä ja kokemansa käsittelyyn. Koska verkostosta irti pääsemiseen liittyy usein kiristystä, on tärkeää, että asiassa otetaan yhteyttä myös poliisiin, Hiltunen painottaa.


Jos sinulla herää epäilys siitä, että lapsi tai nuori on joutunut väkivaltaverkostojen uhriksi, ole välittömästi yhteydessä viranomaisiin. Poliisille voi lähettää vihjeen tarvittaessa nimettömästi poliisin nettivinkki-palvelussa Nettivinkki - Poliisi. Akuutissa tilanteessa on aina oltava yhteydessä hätäkeskukseen.


Mikäli uskot, että olet joutunut rikoksen uhriksi edellä mainitulla tavoilla, ota talteen kaikki tapaukseen liittyvät tiedot; alustat, käyttäjänimet, profiilikuvat ja mahdolliset keskustelut ja raportoi tapauksesta välittömästi nettivinkki-palvelussa. Tapauksista raportointi auttaa viranomaisia saattamaan rikoksentekijät vastuuseen ja tärkeimpänä ennalta ehkäisemään tulevia lapsiin kohdistuvia rikoksia.


Nuoret, muistakaa:

Apua on saatavilla, jos kohtaat kiusaamista, uhkailua, väkivaltaan yllyttämistä tai kiristystä verkossa. Vaikka kokisit vaikeita tunteita ja pettymystä itseesi tilanteessa, jossa olet jakanut verkossa väkivalta- tai seksuaalimateriaalia itsestäsi, on asian kertominen aikuisille välttämätöntä. Aikuiset paitsi haluavat, myös osaavat auttaa sinua.


Kerro asiasta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vanhemmille tai ota yhteys aikuiseen, johon voit luottaa. Poliisin Nuoret ja rikollisuus | Tarvitsen apua kautta voit löytää yhteyden anonyymeihin palveluihin ja chatteihin, mistä saat apua ja tukea tai juttukaveria 24/7. 


Varo kertomasta henkilökohtaisia tietoja verkossa tuntemattomille. Verkoston toimintaan kuuluu, että kuvia ja tietoja jaetaan kaikkien jäsenten kesken.


Mikäli kohtaat verkossa ryhmiä, joissa houkutellaan itsetuhoiseen tai väkivaltaiseen toimintaan, kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.   


Suojellaan Lapsia ry tekee aktiivisesti töitä, ettei yksikään lapsi joutuisi seksuaalisen häirinnän, houkuttelun tai muun seksuaaliväkivallan uhriksi. Tutustu uuteen Varhain on Parhain -hankkeeseemme, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä suojelua seksuaaliväkivallalta Suomessa:





Tutustu lisäksi vanhemmille ja huoltajille suunnattuun oppaseen, joka tarjoaa käytännön vinkkejä lasten ja nuorten digiturvallisuuden edistämiseksi digiarjessa (opas saatavilla englanniksi):





Suojellaan Lapsia ry on kääntänyt ja adaptoinut Kanadan poliisin tuottaman ohjeistuksen väkivaltaisten verkkoyhteisöjen toiminnan tunnistamiseksi ja lasten ja nuorten turvallisuuden edistämiseksi verkossa.



Lisätietoja saadaksesi, ota yhteyttä:  


Nina Vaaranen-Valkonen, toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti. 

INTERPOL:n lapsiin kohdistuvien rikosten erityisryhmän (SGCAC), Uhreihin ja tekijöihin keskittyvän alatyöryhmän puheenjohtaja 

bottom of page