top of page
  • Protect Children

Vahvistamme lasten digiturvataitoja monikansallisella Turvallisesti digiliikenteessä -projektillamme

Päivitetty: 15. heinäk. 2022

TIEDOTE


Sisäministeri Ohisalo on projektin suojelija

”Monenlaiset digitaaliset palvelut ja ympäristöt ovat nykypäivänä läsnä ihmisten arjessa jo lapsuudesta lähtien. Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsella on aina turvallinen ympäristö kasvaa, oli kyse sitten fyysisestä tai virtuaalisesta ympäristöstä.” toteaa Sisäministeri Maria Ohisalo, projektin suojelija.

Suomessa liikenneturvallisuus on ollut osa arkipäivää jo vuosikymmenien ajan ja liikenneturvallisuuteen liittyviä taitoja opetetaan ja harjoitellaan jo varhain. Suomalaisilla pienilläkin lapsilla on varsin hyvät liikenneturvallisuustaidot, mutta digiliikenteen osalta lapset tarvitsevat lisää mediakasvatusta ja digiturvataitoja. Arkemme on mitä enenevässä määrin digiarkea ja niin lasten kuin aikuistenkin on tärkeää osata liikkua turvallisesti myös digiliikenteessä.

“Yhä nuoremmat käyttävät verkkoon kytkettyjä laitteita ja osana niiden turvallista käyttöä on se, että käyttäjällä on riittävät taidot. Projektin aikana tuotetaan työkaluja niin opettajille, lasten vanhemmille, kuin lapsille, joiden avulla opetetaan digiliikenteen sääntöjä. Haluamme olla omalta osaltamme tukemassa tätä tärkeää työtä.” Sauli Pahlman, johtaja, Kyberturvallisuuskeskus

Suojellaan Lapsia ry on saanut 1,5 vuoden projektirahoituksen Google.org:ilta.

”On yhä tärkeämpää pitää huolta niin nuorten Internetin käyttäjien, kuin heidän vanhempiensa turvallisuudesta verkossa. Kun yhteiskunnan digitalisoituminen etenee entistä vauhdikkaammin, lapset ja nuoret tarvitsevat yhä parempia tietoja ja taitoja voidakseen hyödyntää verkon tarjoamia valtavia mahdollisuuksia. Tämä tärkeä Turvallisesti Digiliikenteessä -hanke toteutuu iloksemme Google.org:in myöntämän rahoituksen avulla ja se tekee Suomesta ja suomalaisista lapsista taitavampia digitaalisessa ympäristössä”, sanoo Googlen maajohtaja Antti Järvinen.

Google.org on Googlen voittoa tavoittelematon osasto, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2005. Se tukee organisaatioita, jotka teknologian avulla vastaavat yhteiskunnallisiin ja ympäristöön liittyviin haasteisiin, sekä organisaatioita, jotka tukevat laadukkaiden oppimateriaalien saatavuutta. Google.org myöntää joka vuosi 200 miljoonaa dollaria voittoa tavoittelemattomille yhteisöille ja sosiaalisille yrityksille ympäri maailmaa.


Laajuudeltaan Pohjoismaat ja Viron kattavaa projektia tukee laaja joukko organisaatioita ja alan asiantuntijoita. Mukana ovat muun muassa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Aluehallintovirasto, Suomalainen ICT-alan edunvalvoja Ficom ja varhaiskasvatuksen opetussisältöihin erikoistunut kansainvälinen FunAcademy sekä Esports-organisaatio Havu Gaming, DNA, ZOAN ja Zoturi Oy. Suojellaan Lapsia -asiantuntijoita ja Turvallisesti Digiliikenteessä -projektia tukee myös marraskuussa yhdistyksen mentorina aloittanut, kansainvälisestikin erittäin tunnettu Peter Vesterbacka. Pohjoismaisia yhteistyökumppaneita ovat ECPAT Norge ja Viron Lastekaitse Liit.


Suojellaan Lapsia -yhteistyökumppani Aluehallintovirasto on merkittävä varhaiskasvatuksen ja opetushenkilöstön täydennyskouluttaja, jonka tavoitteena on muun muassa oppimisyhteisöjen hyvinvoinnin, turvallisuuden ja sosiaalisten taitojen edistäminen sekä digitalisaation tasa-arvon lisääminen.

Projektin myötä toteutuvalla yhteistyöllä meillä on loistava mahdollisuus tavoittaa yhä laajempi joukko lapsille tärkeitä aikuisia, varhaiskasvatuksen ja opetusalan ammattilaisia.” Marja-Liisa Keski-Rauska, johtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimi.

Tulevina viikkoina Suojellaan Lapsia ry tiedottaa lisää muun muassa lanseerauksesta. Suojellaan Lapsia ry toivottaa projektista kiinnostuneet tahot mukaan, tarkoituksena on tehdä laajassa yhteistyössä kestävää työtä lasten turvallisuuden edistämiseksi digitaalisessa mediassa.


Lisätiedot:

Nina Vaaranen-Valkonen, toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, Suojellaan Lapsia ry

nina.vaaranen-valkonen (at) suojellaanlapsia.fi

Comments


bottom of page