top of page
  • Protect Children

Tiedote 8.5.2022: Äitienpäivä 2022

Päivitetty: 12. heinäk. 2022

TIEDOTE


Suojellaan Lapsia ry yhteistyökumppaneineen lahjoittaa äitienpäivänä Suomessa olevien ukrainalaisten äitien kunniaksi lasten tunnesäätelyä helpottavan pelin kirjastoihin ja lapsiryhmille, joissa on ukrainalaisia lapsia. Julkistus tapahtuu 8. toukokuuta kello 10 Helsingin keskustassa, keskustakirjaston Oodin ja Musiikkitalon edustalla. Kirjastoprojektimme videolanseeraus heijastetaan Musiikkitalon julkisivun kuvaruudulta, ja siihen sisältyvät videotervehdykset Ukrainan tasavallan presidentin puolisolta rouva Olena Zelenskalta ja Suomen tasavallan presidentin puolisolta rouva Jenni Haukiolta. Nämä videotervehdykset näytetään useilta kuvaruuduilta eri paikkakunnilla ympäri maan – toiveissa saavuttaa mahdollisimman moni ukrainalainen ja suomalainen äiti.Tuttuun muistipeliin pohjautuva peli, joka myös edistää lasten tunnetaitoja, sopii kaikille lapsiperheille ja sitä voi pelata muun muassa kirjastoissa. Sen kehityksessä on huomioitu erityisesti Ukrainan sotaa paenneet perheet, ja sitä voi pelata silloinkin, kun kaikilla pelaajilla ei ole yhteistä kieltä. Yhdessä pelaaminen edistää äitien ja lasten välistä vuorovaikutusta ja helpottaa tunteista keskustelemista.


Suojellaan Lapsia ry:n ja Fun Academyn vahva yhteistyö ukrainalaisten perheiden tukemiseksi lahjoitettavan materiaalin merkeissä jatkuu. Suomalainen leluyhtiö Tactic Games on tullut mukaan tunnepeliprojektiin, joka helpottaa lasten tunteiden käsittelyä ja niistä keskustelemista. Aikuisten on tärkeää kuunnella lasten huolia ja keskustella huolten mahdollisesti herättämistä tunteista. Peli helpottaa myös traumaattisten tapahtumien, kuten sodan, aiheuttamista tunteista keskustelemista ja lapsen tunteiden käsittelyä.


Äidit ovat joutuneet lapsineen pakenemaan Ukrainan sota-alueelta. Tiedetään, että pienet lapset ovat riippuvaisia läheistensä tunteidenhallinta- ja tunnesäätelytaidoista. Lapsen on vaikea ymmärtää sotaa ja sen aiheuttamia tapahtumia tai voimakkaita tunteita. Lapsi tarvitsee aikuisten tukea omien tunteidensa ymmärtämisessä, sanoittamisessa ja säätelemisessä. Tunnepelin pelaaminen tarjoaa lapsen ikätasolle sopivan tavan helpottaa tunnesäätelyä, samalla kun se opettaa lapsia ja aikuisia keskustelemaan tunteista yhdessä. Turvallisen aikuisen kanssa vietetty peliaika lisää myös lapsen turvallisuuden tunnetta.


Pienen lapsen käyttäytyminen ja toiminta pohjautuvat vahvasti siihen, miten me vanhemmat opetamme ja autamme lasta toimimaan eri tilanteissa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että vanhempia opastetaan keskustelemaan lapsen kanssa lapsen tunteista, myös hämmentävistä, ikävistä tai satuttavista kokemuksista. Lapsella on oikeus saada mahdollisuus harjoitella tunnetaitoja ikätasolleen sopivalla ja mukavalla tavalla”, toteaa Suojellaan Lapsia ry:n kehityspsykologian asiantuntija Katariina Leivo.

“Peli lahjoitetaan Suomen kirjastoille ja ryhmille, joissa on ukrainalaisia lapsia. Kutsumme kaikki suomalaiset ja ukrainalaiset äidit lapsineen kirjastoon pelaamaan ja tutustumaan! Kasvatukseen liittyvät leikit ja pelit ovat toimintamme ytimessä. Oli itsestään selvää lähteä tutkimaan myös peli-ideoita ukrainalaisten äitien ja lasten avuksi, kun kehitetään tunnetaitoja todella vaikeassa ja herkässä tilanteessa. Pelin avulla houkutellaan myös vierailemaan suomalaisissa kirjastoissa, joissa voi tavata muita, leikkiä, lukea ja palauttaa lasten turvallisuuden tunnetta”, sanoo Sanna Lukander Fun Academystä.

”Pelaaminen on oiva väline käsitellä ja oppia tunnistamaan tunteita. Pelatessa lapset oppivat yhdessä ja toisiltaan. Pelihetki tarjoaa myös turvallisen ympäristön keskustella pelin tunnekorttien nostamista ajatuksista. Yhdessäolo on yksi pelien tärkeimmistä arvoista, joten oli ilo lähteä kehittämään sopivaa pelialustaa, joka soveltuu koko maailman lasten pelattavaksi, etenkin nyt ukrainalaisten lasten ja äitien käyttöön”, kertoo Jemina Heljakka, CMO, Tacticilta.

“Tällä projektilla kunnioitetaan ukrainalaisia äitejä ja heidän voimaansa. Monet ukrainalaisäidit ovat nyt erillään puolisoistaan, kaukana kotoa, jotkut heistä ovat menettäneet kotinsa tai rakkaitaan. Kauheasta tilanteesta huolimatta he pysyvät vahvoina lastensa takia, he pitävät lapsistaan huolta ja varmistavat, että lapset ovat turvassa. Ymmärrämme, mitä he käyvät läpi, ja olemme valmiita tukemaan heitä,” sanoo Nadiia Fedorova Ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen viestinnästä.

“Hienoa, että vahva yhteistyö ukrainalaisten perheiden tukemiseksi jatkuu ja voimme omalta osaltamme Postina olla mukana tukemassa hanketta. Ukrainalaiset perheet tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen, ja olemme mielellämme mukana tässä tärkeää asiaa edistävässä toiminnassa”, sanoo Anna Salmi, SVP Brand, Communications and Sustainability, Postin viestinnästä, markkinoinnista ja vastuullisuudesta vastaava johtaja.

Jokaisen aikuisen vastuulla ja velvollisuutena on edistää lapsen oikeuksien ja edun toteutumista.

Kiitämme kaikkia Ukrainan perheitä tukevia suomalaisia ja erityisesti tässä yhteydessä Tacticia ja Posti Groupia. Heidän apunsa on loistava esimerkki ihmisten halusta tehdä hyvää. Kiitämme myös kaikkia muita tämän projektin mahdollistaneita kumppaneita eli Ukrainan Suomen suurlähetystöä, UPC Printiä, Havas Helsinkiä, Clear Channeliä, Googlea ja Norders Agencyä”, toteavat Nina Vaaranen-Valkonen Suojellaan Lapsia ry:stä ja Sanna Lukander Fun Academystä.

Lisätiedot:


Suojellaan Lapsia ry

Nina Vaaranen-Valkonen

Toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti

p. 040 747 8829


Fun Academy

Sanna Lukander

Toimitusjohtaja

sanna(at)funacademy.fi

p. 050 371 8246


Tactic Games Oy

Jemina Heljakka

CMO

p. 0400 839 951Comments


bottom of page