top of page
  • Protect Children

Suojellaan Lapsia ry:n Sinä Riität-vertaistukiryhmät

Päivitetty: 5. tammik. 2023

BLOGIKIRJOITUS


Suojellaan Lapsia ry:n Sinä Riität- vertaistukiryhmät jatkuvat keväällä 2023.

Ryhmiin on vielä mahdollista hakea.Suojellaan Lapsia ry:n Sinä Riität-vertaistukiryhmät

- Tukea vanhemmille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.


Tiistai ilta alkoi jo hämärtyä, kun Suojellaan Lapsia ry:n verkossa toteutettavaan Sinä Riität ryhmään alkoi kerääntyä vanhempia. Osallistujia saapui eri puolilta Suomea, mutta heitä yhdisti yksi äärettömän raskas kokemus– jokaisen vanhemman lapsi oli joutunut seksuaaliväkivallan ja seksuaalirikoksen kohteeksi.


Suojellaan Lapsia ry aloitti Sinä Riität -vertaistukiryhmät vanhemmille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikosten kohteeksi jo vuonna 2021. Ryhmistä saamamme kokemuksen ja palautteiden perusteella on todettava, että valitettavasti tuki seksuaaliväkivaltarikoksen kokeneille perheille ja vanhemmille on Suomessa riittämätöntä. Lasten vanhemmat jäävät todella yksin selviytymään äkillisesti muuttuneesta arjesta, vuosia kestävästä rikosprosessista sekä siihen liittyvien asioiden hoitamisesta. Kaikesta rikosprosessiin liittyvistä haasteista huolimatta vanhemmat kertovat kokeneensa raskaimpana oman lapsen kärsimyksen ja vakavan trauma oireilun.


”Huutava tarve päästä jakamaan omasta äärimmäisen kipeästä asiasta ihmisille, joilla on sama kokemus.” -Vanhempi, Sinä Riität ryhmä

Lapsen ja nuoren kokema seksuaaliväkivalta trauma ja sen aiheuttama psyykkinen oireilu heijastuu usein laajasti sekä koulunkäyntiin erilaisina koulupoissaoloina ja opiskeluvaikeuksina kuin katkoksina harrastuksissa sekä ystävyyssuhteissa. Rankimpina kokemuksina vanhemmat ovat kertoneet omien lasten itsetuhoisen käyttäytymisen ja itsemurhayritykset. Ilman psykososiaalista tukea, tietoa, ja kohdennettua ohjeistusta ja vertaistukea vanhempien taakka on kestämätön. Oman lapsen joutuminen seksuaaliväkivallan kohteeksi ei ole kuitenkaan asia, mistä on helppo puhua tai jakaa edes ystävien kesken. Moni vanhempi ei ole kertonut tapahtuneesta kenellekään usein lapsen yksityisyyttä suojellakseen.


”Olen saanut varmuutta omaan hyvään vanhemmuuteeni. Hätä ja tuska on helpottaneet paljon.” - Vanhempi, Sinä Riität-ryhmä

Jokaisen vanhemman, jonka lapsi joutuu seksuaalirikoksen uhriksi, tulee saada ammattitaitoista tietoa ja kohdennettua ohjausta lapsensa auttamiseksi. Vanhemmalla tulee olla tarvittaessa mahdollisuus myös lisätukeen ja ohjaukseen matalalla kynnyksellä. Suojellaan Lapsia ry:n“Sinä Riität”-vertaistukiryhmän viesti on selkeä - Oman lapsen joutuminen seksuaalirikoksen uhriksi on usein pahinta mitä vanhemmat ovat koskaan joutuneet kokemaan. Sinä Riität-ryhmistä saatu vertaistuki ja selkeä viesti “Sinä osaat, pystyt ja olet tärkein tuki lapsesi toipumisessa” on antanut toivoa toipumiseen. Ymmärrys ja tuki välittyy jokaisessa ryhmätapaamisessa ja vanhempien keskinäisissä keskusteluissa. Ryhmät ovatkin osoittautuneet vanhemmille tärkeäksi ja toimivaksi tueksi. Vanhemmat ovat saaneet mahdollisuuden käydä läpi kokemaansa turvallisesti ja saatavilla on vertaistukea, kohdennettua tietoa ja ohjeistusta sekä toivoa lapsen ja perheen toipumiseen.


”Oma jaksamiseni on parantunut ja ymmärrys asioista lisääntynyt, mikä vaikuttaa suoraan lapseeni”
”Lapsen kanssa olemme puhuneet aiempaa enemmän sekä tulleet läheisimmiksi. ”
”Hyväksyn omat ja lapsen tunteet ja ymmärrän niitä paremmin. Tunnen että sain paljon apua ja tukea vanhempana.”
”Lapsi on nähnyt, että äiti saa apua, josta hyötyy. Hän on mielestäni rentoutunut ja kertoo enemmän asioistaan.”

Vanhemman jaksaminen on aina suoraan yhteydessä lapsen toipumiseen ja jokainen lapsi uhri on oikeutettu parhaaseen mahdolliseen tukeen rikoksesta toipumiseen. Älkäämme koskaan unohtako lapsen tärkeimpiä tukijoita toipumisen matkalla - vanhempia.


Comments


bottom of page