top of page
  • Protect Children

Suojellaan Lapsia & Fun Academy kumppaneineen tukevat Ukrainan sotaa Suomeen paenneita lapsiperheitä

Päivitetty: 12. heinäk. 2022

TIEDOTE

Lapsille, heidän perheilleen ja opetusryhmille on painettu 41 500 oppimateriaali- ja traumojen hoitoon erikoistuneiden asiantuntijoiden tuottamaa ”Kip -miehistö käsittelee huolia -tehtävävihkoa. Koulut, päiväkodit, avoimen varhaiskasvatuksen toimijat, iltapäiväkerhot, vastaanottokeskukset ja muut lasten kanssa toimivat tahot voivat tilata vihkoja ryhmille, joissa on mukana ukrainankielisiä lapsia. Posti toimittaa vihkot perille maksutta. Tilaaminen onnistuu helposti täältä.
Vihkoja on saatavilla yhteensä 14 eri kielellä Suojellaan Lapsia ry:n aineistopankista.


Miljoonat lapsiperheet pakenevat Ukrainan sotaa. Myös Suomeen tulevilla lapsilla on pelkoja, huolia ja sotatraumoja. Maksutta jaettava ukrainankielinen huolivihkonen auttaa lapsia huolien ja pelkojen käsittelemisessä ja turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Vihkosen ukrainan- ja suomenkieliset tekstit tukevat huolien käsittelyä omalla äidinkielellä edistäen samalla kotoutumisprosessia. Pienet lapset eivät välttämättä ymmärrä sodan aiheuttamaa järkytystä samalla tavalla kuin aikuiset, mutta lapset aistivat herkästi aikuisten pelon ja huolen. Myös uusi vieraskielinen ympäristö ja turvallisen arjen järkkyminen saattavat heikentää lasten kognitiivisia kykyjä. On äärimmäisen tärkeätä tarjota lapselle välineitä omien tunteiden ja ajatusten käsittelyyn omalla äidinkielellä. Uuden maan kulttuuriin ja yhteisöön mukaan pääseminen helpottaa traumaattisista kokemuksista toipumista – lapselle tämä usein tarkoittaa päiväkodin tai koulun aloittamista mahdollisimman nopeasti.


Lapsen pelko ja huoli yleensä helpottavat, kun aikuinen on läsnä – huomaa, kuuntelee ja auttaa lasta sanoittamaan tunteita ja ajatuksia. Kaksikielinen huolivihkonen tarjoaa yksinkertaisia tunteidensäätelyharjoitteita, jotka edistävät lapsen pelon ja huolien käsittelyä. Meidän on tehtävä kaikkemme lapsen turvallisuuden tunteen lisäämiseksi ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseksi”, toteaa Katariina Leivo, Suojellaan Lapsia ry:n kehityspsykologian asiantuntija.

Kip-miehistö käsittelee huolia -tehtävävihkonen auttaa pelkojen aiheuttamien tunteiden käsittelyä ikätasoa kunnioittaen. Vihkonen tarjoaa käytännön vinkkejä, ja se tukee lapsen ja aikuisen välistä keskustelua. Piirtämistehtävät, lyhyet tekstit ja värikäs kuvitus helpottavat ymmärtämistä. Fun Academyn lapsille mieluisat Kip-miehistön seikkailuhahmot ovat mukana tarinassa.


Maailmassa ei ikinä voi olla liikaa lempeää ja toimivaa materiaalia lapsille – tarinoita ja tekoja, jotka viestivät, että sinusta välitetään ja huolehditaan”, sanoo Fun Academyn toimitusjohtaja, Sanna Lukander.

UPC Print ja Wasa Innovation Center ovat suurella sydämellä mukana toteuttamassa pakolaislapsille tarkoitettua vihkoa, joita painoimme Vaasassa 41 500 kappaleen erän. Toivomme näin aikaansaavamme välittömästi sitä henkistä humanitääristä apua, jota sodasta pakenevat lapset tarvitsevat. Uskomme että tämä apu voi näkyä lasten kehityksessä vuosia eteenpäin ja jopa Ukrainan jälleenrakentamisessa”, toteaa Sture Udd, UPC Printin toimitusjohtaja.

Posti kuljettaa vihkot tilausten mukaan mm. vastaanottokeskuksiin, päiväkodeille ja kouluille.

”On hienoa, että voimme olla mukana tälläkin tavalla, konkreettisesti auttamassa Suomeen tulevia Ukrainan sotaa pakenevia lapsia ja perheitä. He tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen, ja olemme mielellämme mukana tässä tärkeää asiaa edistävässä toiminnassa”, sanoo Anna Salmi, SVP Brand, Communications and Sustainability, Postin viestinnästä, markkinoinnista ja vastuullisuudesta vastaava johtaja.

Comments


bottom of page