top of page
  • Protect Children

DNA:n ja Suojellaan Lapsia ry:n Puhelinparkki fiksun ja turvallisen netinkäytön asialla

LEHDISTÖTIEDOTE


Nopea digitalisaatio on tuonut kasvattajat uusien kysymysten äärelle lasten ja nuorten turvallisuudesta ja ajankäytöstä puhuttaessa. DNA:n ja Suojellaan Lapsia ry:n yhdessä kehittämä Puhelinparkki auttaa suojelemaan lasta digiympäristöissä ja tukee koko perheen digilaitteiden käytön säännöstelemistä.
Digiympäristöt tarjoavat paljon uutta ja kehittävää sisältöä niin lapsille kuin aikuisille. Lapset tarvitsevat kuitenkin tukea niin digiturvataitojen opettelemiseen kuin digilaitteiden käytön tauottamiseen.


”Älypuhelin on lisäturva ja tärkeä yhteydenpidon väline. Se on myös portti monenlaiseen sisältöön, josta osa ei ole hyväksi varsinkaan lapselle. On tärkeää opetella jo varhain tunnistamaan tilanteet joihin älylaitteet eivät kuulu. Puhelinparkin avulla haluamme viestiä, että älylaitteiden käytöstä on tärkeää sopia yhdessä ja hyviä käytäntöjä kannattaa pohtia yhdessä”, kertoo DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

Nopeasti kertyvä tutkimusnäyttö osoittaa, että lasta on tärkeä kannustaa rajoittamaan digilaitteiden käyttöä.


"Lasten arki on yhä enenevissä määrin digitaalista. Turvallisen aikuisen läsnäolo ja tuki digiarjessa, sekä digiturvataitojen yhdessä harjoittelu suojelee lasta. Puhelinparkki mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä tukien erityisesti rauhoittumista iltaisin ja turvaten lapsen unta. Meidän jokaisen aikuisen vastuulla ja velvollisuutena on edistää lapsen oikeuksien ja edun toteutumista myös digiympäristöissä", Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.

Perheet, kasvattajat ja lapset ja nuoret itse toivovat käytännön neuvoja, tietoa ja tukea


Lapsen ja nuoren voi olla vaikea ottaa puheeksi digiympäristöissä vastaan tulevia hämmentäviä tilanteita ja sisältöjä. Turvallisen aikuisen kanssa käydyt säännölliset keskustelut digiarjesta luovat tärkeän pohjan digiturvataidoille. Koko perheelle kehitetty Puhelinparkki on konkreettinen apuväline yhteisten sääntöjen laatimiseen ja tasapainoiseen digilaitteiden käyttöön.


DNA:n pian julkaistavassa kouluikäisten digikäyttöä selvittävässä Koululaistutkimuksessa selvisi, että yli kolmannes lapsista ja nuorista on itsekin tahtonut rajoittaa puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Halu rajoittaa ruutuaikaa voi siis tulla myös lapselta itseltään. Näissä tilanteissa Puhelinparkki on yksi keino tukea lasta hänen tavoitteessaan.Miten Puhelinparkkia käytetään?

1. Puhelinparkki asetetaan yhdessä sovittuun paikkaan.

2. Sen jälkeen luodaan yhteiset säännöt ja harjoitellaan laitteiden käytön tauottamista – sopikaa yhdessä mihin aikaan perheen puhelimet laitetaan tauolle tai illaksi ja yöksi parkkiin.

3. Päättäkää yhdessä, miten palkitsette itsenne parkin onnistuneesta käytöstä. Voisiko hyvin menneen viikon lopuksi pitää yhteisen peli-illan, leffahetken tai vaikka herkutella?


Puhelinparkki on erityisen hyödyllinen iltaisin, koska se helpottaa rauhoittumista ja unensaantia. Puhelinparkki suojelee lasta digiliikenteessä ja mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä.


Lisätietoja medialle:


Vilhelmiina Wahlbeck viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, DNA Oyj, puh. 044 040 1671, vilhelmiina.wahlbeck(at)dna.fi


Nina Vaaranen-Valkonen, toiminnanjohtaja, Suojellaan Lapsia ry, puh. 040 747 8829, nina.vaaranen-valkonen(at)suojellaanlapsia.fi


DNA:n viestintä: puh. 044 044 8000, viestinta(at)dna.fi


Suojellaan Lapsia ry on Helsingissä sijaitseva voittoa tavoittelematon yhdistys. Suojellaan Lapsia ry ennaltaehkäisee lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, häirintää ja houkuttelua kokonaisvaltaisesti, tutkimuspohjaisin menetelmin ja keinoin.

コメント


bottom of page