top of page
  • Protect Children

Mielipidekirjoitus: Sinä Riität

Päivitetty: 15. heinäk. 2022

MIELIPIDEKIRJOITUS

Suojellaan Lapsia ry järjestää Sinä Riität -vertaistukiryhmiä vanhemmille, joiden lapsi on joutunut seksuaalirikosten kohteeksi. Meillä on käynnissä verkkovälitteisten seksuaalirikosten kohteeksi joutuneiden lasten vanhemmille oma ryhmä, liittyen Keski-Suomen laajaan rikosvyyhtiin. Ensimmäiset oikeudenkäynnit ovat kohta alkamassa ja ryhmistä saamamme kokemuksen ja palautteiden perusteella voimme todeta, että tuki seksuaaliväkivaltarikoksen kokeneille perheille on riittämätöntä. Lasten vanhemmat ovat jääneet valitettavan yksin selviytymään arjessa niin rikosprosessiin liittyvien asioiden hoitamisesta kuin toisaalta lapsen traumaoireilun hoidosta sekä toipumisen tukemisesta. Vanhemmat ovat varsin yksin niin mahdollisten lapsen kouluvaikeuksien sekä muun psyykkisen oireilun ja haasteiden edessä. Ilman psykososiaalista tukea, tietoa, ja kohdennettua ohjeistusta vanhemman taakka on kestämätön.


Jokaisen vanhemman, jonka lapsi joutuu seksuaalirikoksen uhriksi, tulee saada ammattitaitoista tietoa ja ohjausta lapsensa auttamiseksi. Vanhemmalla tulee olla tarvittaessa mahdollisuus myös lisätukeen ja ohjaukseen matalalla kynnyksellä. Jokaisen rikosprosessissa työskentelevän ammattilaisen tulee antaa vanhemmille vahva “Sinä Riität” -viesti – “Sinä osaat, pystyt ja olet tärkein tuki lapsesi toipumisessa”. Ammattilaisten tulee jokaisessa vanhemman kohtaamisessa pysähtyä ja muistaa, että oman lapsen joutuminen seksuaalirikoksen uhriksi on usein pahinta mitä he ovat koskaan joutunut kokemaan. Ymmärryksen ja tuen tulee välittyä jokaisessa vanhempien kanssa käydyssä tapaamisessa ja keskustelussa.Suojellaan Lapsia ry:n Sinä Riität- vertaistukimalli vanhemmille on osoittautunut tärkeäksi ja toimivaksi tueksi vanhemmille. Ryhmä perustuu kansalliseen ja kansainväliseen lainsäädäntöömme ja mahdollistaa vanhemmille tärkeän vertaistuellisen tuen. Vanhempi saa mahdollisuuden käydä läpi kokemaansa turvallisesti ja saatavilla on vertaistukea, kohdennettua tietoa ja ohjeistusta sekä toivoa lapsen ja perheen toipumiseen. Jokainen lapsiuhri on oikeutettu parhaaseen mahdolliseen tukeen rikoksesta toipumiseen ja sen vuoksi me emme saa unohtaa tärkeimpiä tukijoita – lasten vanhempia.


Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen & kansainvälisen rikoslain asiantuntija Anna Ovaska

Comentários


bottom of page