top of page
  • Protect Children

Lapsella on oikeus tietoon

Päivitetty: 15. heinäk. 2022

BLOGIKIRJOITUS


Henkinen tuki koostuu kolmesta pilarista: Lämpimästä läsnäolosta, rauhoittelemisesta ja ikätasoisesta tiedon annostelusta.

Suojellaan Lapsia erityisasiantuntijoiden ohjeistus aikuisille lasten tukemiseksi.

Koronaviruksen ennaltaehkäisy rajoittaa lasten ja nuorten normaaleja arkirutiineja ja moni viettääkin nyt enemmän aikaa netissä kuin yleensä. Auta lasta selviytymään koronavirus-pandemian herättämien tunteiden ja arkielämän tilapäisten muutosten kanssa.

Voit tukea lasta muun muassa näin:

Ole läsnä ja sanoita tunteita

-Ole läsnä lapsen tekemisissä ja kysy miten lapsi on ajatellut viettää aikaansa nyt kun tilapäisesti esimerkiksi harrastuksiin ei pääse normaalisti. Keksikää yhteistä mukavaa tekemistä tai tehkää yhdessä useammin niitä aktiviteettejä, joita teidän perheessä muutenkin tehtäisiin kotona tai pihalla.

– Sanoita lapselle erilaisia tunteita, joita nyt niin lapset kuin aikuiset saattavat kokea. Näitä on mm pettymyksen huolen ja pelon tunteet sekä yksinäisyys, turhautuminen ja epätietoisuuden sietäminen. Pienillekin murheille on hyvä antaa tilaa ja käsitellä ne, vaikka korona-pandemia on vakavasti otettava asia.

Kysy lapselta ja vähennä pelkoja

-Hyvät kysymykset vievät keskustelua lapsen kanssa eteenpäin, voit kysyä esimerkiksi mitä lapsi on koronasta kuullut. Näin voit oikaista mahdollisia väärinkäsityksiä ja vähentää pelkoja.

-Luo puheellasi toivoa ja muistuta lapselle, että tämä on tilapäinen tilanne; kaikki mukava tekeminen jatkuu, kun nyt tehdään yhdessä ohjeiden mukaan ja maltetaan.

– Älä liioittele tai vähättele tilannetta, sen vaikutuksia tai lapsen kokemuksia. Ei ole yhtä ainoaa tai oikeaa tapaa kokea, mutta tietyt faktat on hyvä sanoa ääneen.

Miten kertoa lapselle koronasta?

-Annostele oikeaa tietoa lapsellesi ikä ja kehitystason mukaisesti. Koronasta voi kertoa esimerkiksi niin, että se on tarttuva sairaus kuten kausiflunssa, mutta osalle ihmisistä se voi olla vaarallinen. On hyvä korostaa, että suurimmalle osalle se ei ole vaarallinen, mutta kaikkien täytyy välttää tartuttamista.

-Jos koronasta puhuminen tuntuu hankalalta niin etsi ensi itse tietoa Suomen viranomaisten ylläpitämiltä luotettavilta sivustoilta, tieto helpottaa sinua keskusteluun valmistautumisessa.

Hae tukea ja apua

-Ole yhteydessä puhelimella tai verkkovälitteisesti läheisiin tai lapsesi ystävien vanhempiin, miettikää yhdessä, miten voisitte tukea lapsia ja ottakaa toistenne hyvät neuvot ja vinkit käyttöön.

-Joskus poikkeavissa tilanteissa tarvitaan ammattilaisten apua ja tukea. On hyvä muistaa, että tukea on saatavilla ja apua kannattaa pyytää. Älä jää yksin.



Comments


bottom of page