top of page

Skrivrum

Detta skrivrum är: 

  • För vuxna som har utsatts för sexuellt våld i barndomen 

  • För föräldrar och vårdnadshavare vars barn har utsatts för sexuellt våld 

  • För familjemedlemmar vars nära har utsatts för sexuellt våld i barndomen 

  • För andra vuxna som vill genom att skriva processera sina erfarenheter av sexuella övergrepp i barndomen 

 

Detta skrivrum är ett tryggt utrymme där du kan reflektera över dina egna tankar och känslor om dig själv eller ditt barn genom att skriva. Du kan till exempel berätta vad som har hänt dig eller ditt barn, hur du/ditt barn mår nu, eller vilka saker som har hjälpt dig/ditt barn att återhämta sig, eller vilket stöd och hjälp du mest skulle ha behövt i de svåraste stunderna.

Du kan skriva dina tankar och känslor, till exempel i form av ett brev till dig själv, till gärningspersonen eller till en annan person i det förflutna eller i nuet. Du kan skriva alltid då du känner behov för det och kan göra det anonymt eller med ett smeknamn. Skrivrummet är i första hand för dig, och du behöver inte oroa dig för skrivfel eller att texten behöver vara förståelig.

Viktigt!

Skrivrummet är inte en kristjänst och här mottas inte anmälningar om sexualbrott. Misstänkta sexualbrott ska polisanmälas och vid nöd  ring 112. Du kan också alltid fråga om råd från Seri-stödcentrets experter

Våra experter läser texterna regelbundet, men inte varje dag. Vi svarar inte på frågor som skickas in via skrivrummet och vi ger ingen feedback på texterna.

 

Om du behöver hjälp eller stöd för det du upplevt, kontakta sjukvården i ditt område, Suomen Delfins ry eller Brottsofferjouren. Du kan även ringa sjukvården i ditt område eller MIELI ry:s kristelefon på 09 2525 0111. Vid akuta situationer ring alltid nödnumret 112.

Varför skriva om sina tankar, känslor och erfarenheter? 

För dig

Att skriva har visat sig ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och efter traumatiska upplevelser kan det hjälpa att sätta ihop en rad händelser som kan hanteras mer konkret. Skrivrummet erbjuder dig ett säkert sätt att ordna dina tankar och känslor, och stödjer dig på vägen till återhämtning.  

För oss

Texterna hjälper oss experter att bättre förstå de allvarliga och tyvärr långsiktiga konsekvenserna av sexualbrott för både offer och deras nära. Texterna hjälper experter också att förstå olika vägar för återhämtning och ökar allas förståelse för vikten av att stödja offer. 

För andra

Med skribentens tillstånd kan en del av texterna eller tankarna publiceras anonymt på Skydda Barns hemsida. (Obs! Texterna publiceras inte automatiskt. En del av texterna kan publiceras, men endast med skribentens tillstånd.) Målet är att erbjuda kamratstöd och hopp till andra som blivit usatta för sexuella övergrepp, överlevande och deras nära. 

Skrivrum

bottom of page