top of page
  • Protect Children

SHAME - European Stories näyttelyn 26.5.2023 avajaisten tunnelmia

Päivitetty: 28. kesäk. 2023

BLOGIKIRJOITUS


Järjestimme 26 toukokuuta osana Justice Initiative- hanketta - SHAME- European Stories valokuvanäyttelyn avajaistilaisuuden yhdessä lapsuuden seksuaaliväkivallan selviytyjien kanssa.

Blogikirjoituksesta voit lukea Marjan, Meidän Äänemme- ryhmän kokemusasiantuntijan mietteitä tapahtumasta:


Oli kunnia päästä ympäri Eurooppaa kiertäneen SHAME- European Stories näyttelyn avajaisiin.

Arvostus Suojellaan Lapsia ry:n toimintaa kohtaan on kasvanut kohdattuani asiantuntijat, jotka tekevät työtä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemiseksi.


Eri puolilta Suomea ja Eurooppaa tulleiden kokemusasiantuntijoiden kohtaaminen oli ilahduttavaa. Vaihdoimme vilkkaasti kuulumisia ja mietimme tulevaa. Työmme on vasta alkutekijöissä, mutta tunne on vahva, että saamme vielä jotakin merkittävää aikaan auttaaksemme muita kaltaisiamme.


Tieto on valtaa, se lisää myös tuskaa. Ainakin siltä tuntui, koska ihmisiä oli vähän tullut näyttelyn avajaisiin runsaasta kutsumäärästä huolimatta. Onko syynä välinpitämättömyys vai arvostuksen puute?


Halu tuoda oma tarina ja kasvot esille kertovat ennemminkin vahvasta selviytymisestä ja tahdosta auttaa seksuaalirikollisten potentiaalisia uhreja kuin omasta uhriutumisesta. Jokainen näyttelyssä oleva valokuva heijastaa ihmistä, jolla on toisenlainen, kivulias kasvutarina koettuna. Rikoksen uhriksi joutuminen ei kuitenkaan määritä ihmisen arvoa, vaan on osa tämän elämää.

Näyttely avaa katsojalle myös sen, kuinka monenlaisissa tilanteissa uhrit joutuva rikoksen kohteeksi.Luemme päivittäin lööpeistä seksuaalirikostuomioista, mikä kertoo vain jäävuoren pinnan. Uhrin tarina jää pimentoon ja tulee esille vain korvaussummana. Media keskittyy kertomaan tuomioista, mutta se valtava tuska ja henkinen työ, joka jää uhrin kannettavaksi, jätetään kertomatta. Miksi näin? Onko seksuaalisuus niin herkkä alue, ettei sen tuhoamisesta haluta puhua? Viestimissä keskitytään silti markkinoimaan hyvinkin seksuaalisuusväritteisesti julkkistarinoita.

Tämä on ristiriita, johon toivon vaikuttavani yhdessä muiden kokemusasiantuntijoiden kanssa.


Lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuus on vakava asia, joka tarvitsee huomiota ja ymmärrystä. Tämä piilorikollisuuden muoto kasvaa koko ajan, koska internet ja monet sosiaalisen median sovellukset ovat rikostentekijöiden liian hyvin suosimia kanavia uhreja etsittäessä. Lisäksi ihmiskauppa, johon lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset liittyvät olennaisesti, rehottaa ympäri maailmaa. Viranomaisilla ei ole riittävästi resursseja edes selvittämään rikoksia. Lasten ja nuorten suojeleminen ja seksuaalirikosten ennaltaehkäisy ovat siksi äärettömän tärkeitä yhteiskunnassa.Valokuvat: Emin Neziri, Norders Agency


Комментарии


bottom of page