top of page
  • Protect Children

Kyberturvallisuuskuukausi – Edistetään lasten digiturvataitoja yhdessä

BLOGIKIRJOITUS/MATERIAALIT


Lokakuu on Euroopan kyberturvallisuuskuukausi ja vuosittainen kampanja kesittyy edistämään kansalaisten kyber- ja digiturvallisuustietoja. Suojellaan Lapsia ry osallistuu kampanjaan ja painottaa jokaisen lapsen oikeutta tietoon, oppimiseen ja suojeluun digiympäristöissä.

Lasten tulee oppia digiturvataitoja mahdollisimman varhain, jo ennen kuin he alkavat käyttämään itsenäisesti digilaitteita. Lasten digiturvataitoja edistävät, Turvallisesti Digiliikenteessä -materiaalimme on suunnattu lapsille, perheille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille.


Ota käyttöön helpot ja käytännönläheiset vinkit lasten digiturvataitojen edistämiseksi.

 

Turvallisesti Digiliikenteessä - videoklipit

Suojellaan Lapsia ry:n Turvallisesti Digiliikenteessä videoklipit ohjeistavat lapsille tärkeitä digiturvataitoja helpolla ja selkeällä tavalla. Videot sopivat erinomaisesti lapsen kanssa yhdessä katsottaviksi ja toimivat tärkeinä keskustelun avaajina.


 


Stop, Slow & Go Liikennevalomalli


Suojellaan Lapsia ry:n Stop, Slow & Go- oppimateriaaleihin pohjautuva Liikennevalomalli, auttaa lapsia tiedostamaan digiarjen erilaisia tilanteita ja sisältöjä sekä niiden vaatimia tuvallisia tapoja toimia. Liikennevalomallista on kaksi eri versiota; lapsille sekä nuorille.


 

Keskustellaan digiturvataidoista - Ohjeistus


Digilaitteet, sovellukset ja pelit muuttuvat jatkuvasti ja yksittäisiä sovellus- tai pelikohtaisia ohjeistuksia tärkeämpää onkin vanhemman läsnäolo ja tuki digiarjessa sekä digiturvataitojen yhdessä harjoittelu. Ohjeistus helpottaa keskustelun aloittamista lapsen kanssa. 

Puhelinparkki


Nopeasti kertyvän tutkimusnäytön perusteella on tärkeä kannustaa ja tukea lasta rajoittamaan omaa digilaitteiden käyttöä. Puhelinparkki mahdollistaa koko perheelle säännöllisiä taukoja digilaitteiden käytöstä ja auttaa niiden käytön rajaamista käytännössä.
 

Harjoitellaan yhdessä kuvakaappauksen ottamista


Kuvakaappaus on lapselle tärkeä digiturvataito ja helpottaa kertomaan digitaalisissa ympäristöissä koetuista niin mukavista kuin ikävistäkin tilanteista. Harjoittele ohjeistuksen avulla kuvakaappauksen ottamista lapsen kanssa ja anna helppo käytännön keino ikävistä asioista kertomiseen.
 

Muistilista turvalliseen nettipelamiseen


Leikki ja pelaaminen ovat luonnollinen osa lapsuutta. Pelaamisesta, kuten monesta muustakin digiliikenteen askareista voi olla lapselle paljon iloa ja hyötyä. Tutustu lapsen turvallisen nettipelaamisen vinkkeihin ja suojele lasta nettipelien ikävimmiltä puolilta.

 

Muistilista huoltajille


Tutustu ja ota käyttöön Suojellaan Lapsia ry:n helpot käytännön vinkit digiturvataitokasvatukseen ja edistä lapsen turvallista kulkemista digiliikenteessä. Ohjeistus löytyy kahtena versiona, sekä lapsille että nuorille.

 

Lisää hyödyllisiä materiaaleja:

Nuorten lainopillinen infosivu (suojellaanlapsia.fi)

Kip-miehistö käsittelee huolia – Tehtävävihkonen (kaikki kieliversiot) (suojellaanlapsia.fi)

Turvallisesti Digiliikenteessä "Ois kiva tietää" - videosarja (suojellaanlapsia.fi)

Turvallisesti #Digiliikenteessä lyhytelokuva (suojellaanlapsia.fi)


Kaikki materiaalimme löytyvät aineistopankistamme!

bottom of page