top of page
  • Protect Children

Koulut alkaa – Saatetaan lasta myös digiliikenteessä!

Päivitetty: 11. elok. 2022

OHJEISTUS/BLOGIKIRJOITUS


Monessa perheessä valmistaudutaan parhaillaan koulujen alkuun ja harjoitellaan yhdessä turvallista koulumatkaa. Yhä useampi lapsi vastaanottaa myös ensimmäisen oman älypuhelimensa turvaamaan koulumatkoja. Lapsen harjoitellessa turvallista liikkumista ja liikennesääntöjä onkin tärkeää huomioida, että myös digiliikenteen sääntöjä ja digiturvataitoja on tärkeä harjoitella yhdessä. Varhain aloitettu avoin keskustelu digiarjesta ja digiturvataitojen yhdessä harjoittelu suojaavat lasta digiliikenteessä. Kuten liikennekasvatus myös digiliikenteen turvataitojen harjoittelu on aloitettava yhdessä. Myös digiliikenteessä aikuisen on pysyttävä lapsen rinnalla ja tukena siihen asti, kunnes lapsella on riittävät taidot toimia ja kulkea itsenäisesti ja turvallisesti.


Olemme keränneet sivuillemme helppoja ohjeistuksia, vinkkejä ja materiaaleja digiturvataitojen yhdessä harjoittelua varten

Lisää materiaaleja löydät aineistopankistamme.Keskustellaan digiturvataidoista - Ohjeistus


Digilaitteet, sovellukset ja pelit muuttuvat jatkuvasti. Yksittäisiä sovelluskohtaisia neuvoja tärkeämpää onkin vanhemman läsnäolo, tuki ja digiturvataitojen yhdessä harjoittelu. Tämä ohjeistus tukee digiturvataidoista keskustelun aloittamista yhdessä lapsen kanssa.
 


Harjoitellaan yhdessä kuvakaappauksen ottamista


Kuvakaappauksen avulla lapsen on huomattavasti helpompi kertoa digitaalisissa ympäristöissä kokemistaan niin mukavista kuin ikävistäkin tilanteista. Tämä ohjeistus tukee kuvakaappauksen ottamisen yhdessä harjoittelua ja lapsen digiturvataitojen kehittämistä.


 

Turvallisesti #Digiliikenteessä - Muistilista huoltajille


Tämä lyhyt ja selkeä muistilista sisältää kuusi helppoa vinkkiä jonka avulla voidaan edistää koko perheen turvallisempaa digiarkea.
 

Puhelinparkki


Nopeasti kertyvän tutkimusnäytön perusteella on tärkeä kannustaa lasta rajoittamaan digilaitteiden käyttöä. Puhelinparkki suojelee lasta digiliikenteessä ja mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä.
 

Stop, Slow & Go Liikennevalojuliste


Tämä liikennevalomalli auttaa lapsia ymmärtämään että erilaiset tilanteet ja sisällöt digiliikenteessä vaativat erilaisia toimia. Juliste on osa Stop, Slow & Go oppimateriaalipakettia, mutta sopii erinomaisesti käytettäväksi myös kotona digiturvataitojen harjoittelua ja kertaamista varten.

 

Kiko ja Moniminä


Kiko ja Moniminä- materiaalit helpottavat keskusteluja älylaitteisiin liittyvistä säännöistä ja digiturvataidoista lapsen kanssa. Materiaaleihin sisältyy kirja, video sekä erillinen ohjeistus joka tarjoaa konkreettisia käytännön esimerkkejä pienten lasten suojelemiseksi verkkovälitteiseltä seksuaaliväkivallalta. 

Digiturvataitoja ohjeistavat videoklipit


Turvallisesti Digiliikenteessä videoklipit ohjeistavat lapsille tärkeitä digiturvataitoja helpolla ja selkeällä tavalla. Videot sopivat erinomaisesti yhdessä lapsen kanssa katsottaviksi, herättämään keskustelua digiarjesta ja digiturvataidoista.Comments


bottom of page